Anne Mette Kirk - Når man har en stemme

Anne Mette Kirk - Når man har en stemme

Vi lader os inspirere af de mennesker, vi møder på vores vej. Nogle af dem gør et særligt indtryk. En af dem er Anne Mette Kirk, der gerne vil sætte spor og gøre verden større gennem sine bøger. 

Anne Mette behandler emner, der er relevante for vores tid og berører både psykisk sundhed, digital krænkelse og vold mod kvinder. Det kræver pondus og en særlig indlevelsesevne. 

Yrolí Anne Mette Kirk Yroli
Anne Mette Kirk, 41 år, forfatter til spændingsromanerne KNUST og LÅST, der begge fløj direkte ind på bestsellerlisterne. Filmrettighederne er for længst solgt til Nordisk Film, der planlægger en TV-serie over bøgerne. Anne Mette er tidligere kommunikationsrådgiver i Kongehuset og journalist og vært på TV 2 Nyhederne. Anne Mette bor i København med mand og tre børn. 

 

Hvordan har du det med at have en stemme som offentlig person?

Jeg forsøger altid at være tro mod min egen kerne og mine værdier. Og det er på ingen måder noget, jeg tænker over til dagligt. Når jeg melder mig ind i en debat eller laver et meningsopslag på Instagram, så er det simpelthen fordi jeg ikke kan lade være. Nogle gange forsøger jeg at undertrykke lysten, men jeg kan simpelthen ikke stoppe mig selv. Jeg har dog på ingen måder en holdning til alt i verden og jeg siger nej tak til mediehenvendelser, hvis emnet ikke harmonerer med mine kerneområder eller min viden. Jeg kommer ikke til at sidde i et TV studie og snakke i et panel om det polske parlamentsvalg, for der er jeg totalt på udebane. Jeg ønsker at have en stemme, som er tydelig og autentisk, og jeg er bange for, at den bliver svag og ligegyldig, hvis jeg breder ud over alverdens emner. Mine romaner er på en måde en forlængelse af mig og de områder, der lægger mig på sinde.

Hvad ønsker du at bruge din stemme til?

Jeg vil ikke indgå i en råbende debat på de sociale medier, det vil kun efterlade mig i dårligt humør, og jeg tror ikke, at vrede indspark ændrer en centimeter. Jeg er ikke ude på at råbe min holdning ud over mennesker, der mener noget andet. Jeg er meget opmærksom på, at mine ord skal bringes ud med kærlighed og generøsitet. Jeg er især optaget af, hvordan vi aftabuiserer og sikrer de bedst tænkelige muligheder for børn og unge med psykiske udfordringer. Men for mig er opslag og interviews ikke nok, derfor arbejder jeg også med netop dette på frivillig basis. I bestyrelser, forældrepaneler, styregrupper, som forfatter til fagbogskapitler mm. Min stemme skal ikke være skinger, men være oplyst og være bygget på et stærkt fundament af faglig viden og indsigt.

Yrolí Anne Mette Kirk Yroli

Hvad vil du gerne opnå?

Det er et stort spørgsmål, ha ha! På et helt overordnet plan ønsker jeg at bidrage til at udrydde fordomme og udvide folks forståelse af for eksempel autisme, som min yngste søn er diagnosticeret med. Jeg forsøger ikke at male et romantisk og glamourøst billede, men jeg forsøger at nuancere og så små frø, der kan begynde tanker hos andre. På et personligt plan arbejder jeg konstant med at udvikle mig, som forfatter og som menneske. Jeg lærer og lytter, alt hvad jeg kan. Mine erfaringer og holdninger er ikke mere tungtvejende end andres. Jeg har blot skabt en platform i medierne og på egne sociale medier lige nu, og den mulighed forpligter, synes jeg.

Hvem inspirerer dig?

Mine antenner er konstant på jagt efter inspiration, det er vist en fagskade ved at være forfatter. Jeg finder især inspiration hos andre kvinder. Og af alle slags. Dem som knokler løs for en karriere, dem der prioriterer familielivet og dem der forsat er søgende. Stærke kvinder er også dem, der tør tale højt om deres modgang. Vi møder alle udfordringer i vores liv og vil alle være tvunget i knæ, jeg er meget inspireret af, hvordan vi som mennesker håndterer denne modgang. Inspiration kan selvfølgelig også findes på sociale medier som Instagram, men jeg er i den grad opmærksom på, at de sociale medier sjældent fortæller hele historien om det hele menneske.  

Tre råd, du tager med dig

  1. Jeg husker, at jeg kan genopfinde mig selv hver eneste dag. Vi handler ofte ud fra summen af vores tidligere tanker og erfaringer, men vi kan også, hver eneste dag, vælge noget nyt. Det fik mig til at springe ud som forfatter og hvem ved, måske lærer jeg en dag at lave mad.
  2. Undgår fordomme om andre mennesker. Man skrumper nemlig selv i processen som menneske. Hver eneste gang. Jeg forsøger at møde mennesker med nysgerrighed og generøsitet, og så er der garanti for fine oplevelser.
  3. Jeg tager faktisk aldrig imod andres råd, med mindre jeg selv har bedt om dem naturligvis