Stedsans - Mette Helbæk

Stedsans - Mette Helbæk

Vi lader os inspirere af mennesker, vi møder på vores vej. Vores møde med Mette Helbæk har gjort et særligt indtryk. Hun har en meget stærk udstråling og en delikat og appellerende skønhed i sit væsen. Hun er en kvinde, man lytter til og bliver fascineret af.

Sammen med sin mand Flemming Schiøtt Hansen har hun skabt Stedsans, som er et regenererende natur-retreatsted i Sydsverige. Mette og Flemming har sammen med deres fire børn skabt et liv på stedet med naturen som vigtigste ressource. Deres visioner bygger på selvforsyning, permakultur, nærvær og ikke mindst æstetik. 

"Vi ønsker, at vores gæster skal mærke naturens helbredende kræfter på sind, krop og sjæl og vise at luksus, ægte bæredygtighed og velvære går hånd i hånd" 

Yrolí Stedsans in The Woods Yroli

Vi har talt med Mette og bedt hende dele nogle af de tanker, der ligger bag de valg, hun og Flemming har truffet. Det er spændende, og når man har besøgt Stedsans fornemmer man den alvor og passion, der ligger bag. Det er en livsfilosofi, man bliver inspireret af.

Vi er utrolig stolte over, at Mette ser et match med Yrolí, og at hun har valgt at forkæle sine gæster med Yrolí produkter. 

Yrolí Stedsans in The Woods Yroli


METTE HELBÆK

Jeg er 43 år, har 4 børn og er lykkeligt gift på 18. år (ikke alle lige lykkelige) med en meget fantastisk og lidt skør mand ved navn Flemming. Jeg har en baggrund, som alt muligt. Jeg har arbejdet som kok, kogebogsforfatter, madstylist, madanmelder og alt muligt andet som starter med mad.

Jeg har sammen med Flemming åbnet restauranter, et fast-food koncept, en lille grønthandlerkæde, og jeg har dyrket urtete i min lille have i Unnaryd, som jeg via en webshop solgte til hele verden. Men alt det er lukket ned nu. Jeg tror endelig, at jeg har fundet den hylde, som passer til lige præcis mig - i projektet Stedsans, som vi for (snart) 6 år siden flyttede fra en tagfarm på Østerbro til langt ud i en svensk skov. 

Yrolí Stedsans in The Woods Yroli

EN BEDRIFT

Det er 6 år, hvor der er sket så meget, at det nemt kunne have været begivenheder nok til et helt begivenhedsrigt liv … helt seriøst.

Men det var ‘bare’ 6 år, hvor vi solgte alt og flyttede til et nyt land med vores to børn, blev næsten skilt, fandt sammen igen, fik to børn mere og var i en blodig nabostrid, som endte med at koste os rigtig dyrt. Samtidig fik vi så også et visionært natur-retreatsted op at stå og endda med ret stor succes - i hvert fald udadtil.

For hold nu k… hvor var det hårdt. Da jeg endelig fik lidt fast grund under fødderne, havde jeg været i survival mode så længe, at jeg gik fuldstændig ned i asfalten. Jeg måtte sygemeldes med stress i 4 måneder samtidig med, at Corona gjorde det mildt sagt spændende at være i restaurationsbranchen. 


Yrolí Stedsans in The Woods Yroli


ET LIV UDEN KOMPROMIS

Da jeg kom ud på den anden side kunne jeg godt se, at det ikke ‘bare’ var lidt udmattelse, jeg havde været ramt af, men derimod en full blown omgang af sjælens mørke nat - en fuldstændig nulstilling af mit system. De, som har prøvet det, vil vide, at det virkelig føles meget, meget mørkt. Men jeg kom ud på den anden side, som et andet menneske  end den, jeg var før.

Jeg kan og vil ikke være andet end ærlig. Jeg nægter at lyve for mig selv. Jeg vil hudløst ærligt gå efter at leve det liv, jeg drømmer om, og jeg vil ikke gå på kompromis med mine værdier og drømme. Jeg vil have det hele! Et liv tæt på naturen, tæt på mine børn og tæt på en mand, jeg elsker meget højt. Jeg vil spise og leve og have det hele med - uden overflod og på en måde, der gør så lidt skade, som muligt.

Jeg vil indgå i kredsløbet igen og være med til at genopdage, at vi mennesker er naturen, og den er os. Vi var aldrig adskilt, vi kom bare til at tro det, og da begyndte vi at bekæmpe os selv i form af den smukke gavmilde jord, som vi lever af og på. 

 

Yrolí Stedsans in The Woods Yroli


ET BUD PÅ FREMTIDENS LIVSSTIL

Og det er egentlig også det, Stedsans går ud på og altid gik ud på - vi skulle bare på en omvej for rigtig at få øje på det. Et bud på fremtidens livsstil.

Vores bud er, at vi i fremtiden ikke ønsker at leve på den måde, vi gør i dag, hvor du bogstaveligt talt ikke kan gå uden for en dør uden at bryde mere ned, end du bygger op.

Vi skyller lort ud med rent drikkevand og udpiner jorden for at sende mad rundt i hele verden, som alligevel ender med at blive smidt i containere, som bliver fragtet til lossepladser for at blive afbrændt og skabe forstyrrelser i den luft, vi indånder og det vand, vi drikker.

Alt det gør vi, selvom der er bedre og helt naturlige løsninger på det hele. Løsninger vi ikke må kende til og bliver bekæmpet, fordi naturressourcer ikke bliver prissat før, de kommer til salg. Intet som helst faktisk bliver værdsat før, det bliver prissat, og det udgør et meget stort problem. 

Yrolí Stedsans in The Woods Yroli

EN HVERDAG, VI IKKE BEHØVER AT HOLDE FERIE FRA

Stedsans er et retreatsted med 16 hytter, en ceremonisal, flydende sauna på en svensk skovsø, 1 hektar permakulturlandbrug og en restaurant, hvor al mad laves over bål. Men det er først og fremmest vores liv. Et liv, hvor vi har skåret ind til benet i forhold til hvad vi synes, det er vigtigt at fylde vores liv med. Og det er faktisk ikke så meget. God mad, frisk luft, kolde svømmeture i søen, noget meningsfyldt at tage sig til, når man står op om morgenen, alenetid og tid til at være sammen.

Vi har altid sagt, at vi ville skabe et liv, vi ikke behøver holde ferie fra - og det er der, vi er nu. Jeg elsker virkelig min hverdag.

Yrolí Stedsans in The Woods Yroli

DET STARTER MED MADEN

At vi har tilføjet en ceremoni-sal til Stedsans i år er nok en direkte konsekvens af, at både Flemming og jeg har brugt de sidste par år på at gå dybt i shamansk healing. Vi er blevet bevidste om, at den nye verden, vi tror på, skabes ved, at vi alle hver især gør, hvad vi kan for at hele vores traumer og finde fred med os selv og hinanden.

Vores egen rejse mod den verden startede med maden. Maden er en vigtig faktor, men vi ser ikke længere Stedsans, som en restaurant. Det er meget mere end det. 

Yrolí Stedsans in The Woods Yroli

4-DAGES RETREAT

I år har vi tilføjet et 4-dages retreat, fordi vi ønsker at give folk en udvidet oplevelse af de muligheder for langsomhed og forbindelse, skoven giver.

Her laver vi simpel mad på råvarer fra haven, skoven og søen, tænder op i saunaen flere gange om dagen, og deler ud af det, vi ved om mad og bæredygtighed.  

Yrolí Stedsans in The Woods Yroli

DET ER MULIGT, HVIS VI VIL

 Tiden lige nu er en, hvor vi står på tærsklen til en helt ny verden. Hver og en af os er nødt til at tage et valg om hvilken verden, vi gerne vil leve i. En verden med magtmisbrug, krig, korruption og ødelæggelse eller en mere rund, blød, smuk og feminin verden baseret i nogle helt andre værdier end dem, vi har tilladt at råde de sidste mange tusinde år.

Det sidste er den verden, Stedsans repræsenterer og er et mini-eksempel, som vi kan hive frem, når tvivlerne kommer og siger ‘men det er da ikke muligt.’ Jo, det er muligt, hvis vi vil.

Yrolí Stedsans in The Woods Yroli

VANDNAUTRALT

 Stedsans er vandneutralt. Alt vand enten cirkuleres eller sendes direkte tilbage til naturen. Derfor er det vigtigt, at alle ingredienser vi anvender, er fuldstændig biologisk nedbrydelige og fri for farlig kemi.

Det er den væsentligste grund til, at vi har valgt at samarbejde med Yrolí. Men jo også fordi, det er vigtigt for os at vise, at bæredygtighed ikke behøver at være lig med en masse kompromis - tværtimod!

Vi kan tage gode, bæredygtige valg, som samtidig føles lækre og luksuriøse, og det synes jeg lige præcis, Yrolí står for.

 

Yrolí Stedsans in The Woods Yroli

FAVORTI-PRODUKTER

 Den boostende ansigtsolie er mit favoritprodukt, men jeg vil helst ikke undvære hverken den gode shampoo eller håndsæben, som dufter så dejligt, at jeg bliver i godt humør, hver gang jeg vasker hænder. 

Yrolí Stedsans in The Woods Yroli

 Læs mere om Stedsans her