Hudens behov

 

Mindre er mere

I hudplejeindustrien handler det ofte om at forbruge mere og mere. Ens hudplejerutine skal bestå af et utal af produkter og helst en masse lag. Det kan nemt ende med en hudplejerutine, der er uhensigtsmæssigt kompliceret og tager så lang tid, at den resulterer i dårlig samvittighed, fordi vi ganske enkelt ikke har tid nok til at komme igennem de mange produkter og steps. Men giver en hudplejerutine med mange produkter og lag-på-lag de bedste resultater? Vi tager et skridt tilbage og går et lag dybere med vores Skin & Fascia Specialist Katja Kunimori Hollnagel. Få indblik i hvad huden egentlig har brug for og hvorfor effektiv hudpleje ikke behøver at tage lang tid, men blot kan bestå af ét lag.

Lad huden være

Hos Yrolí er vi på hudens side. Vi ved af erfaring, at du kan komme langt ved at gøre mindre. Ved at samarbejde med huden, give plads til dens egne funktioner og give huden lov til at være sig selv. Dét er en af grundene til, at vi på det stærkeste anbefaler kun at bruge ét lag hudpleje. Vi kalder det “One Layer”. One Layer tilgangen beror på, at ved at gøre mindre med mere af det rigtige, er der skøn og sund hud i balance i sigte. 

”God hudpleje behøver ikke at tage lang tid, og gode resultater kommer langt fra af lag-på-lag. Faktisk er mit første råd ofte: lad huden være. Det er ud fra samme tankegang som “træd væk fra ulykken”. I iveren efter at få huden til at makke ret bliver der meget sjældent plads til, at huden “bare” kan være sig selv”. - Katja Kunimori Hollnagel

Hudens beskyttelsesbarriere

Din hud fornyer sig hele tiden. Hele tiden. Hvis vi kigger ét lag dybere, kan man se, at vævet hele tiden producerer nye celler. Cellerne skubbes mod hudens overflade af de nye celler, der produceres. I hudens overflade indgår cellerne i hudens naturlige beskyttelsesbarriere. Hele den proces klarer huden selv, hvis den får lov. Alt for meget, forkert eller for aktiv hudpleje kan ødelægge barrieren.

”Tænk på beskyttelsesbarrieren som taget på et hus med tagplader. De skal ligge rigtigt, være intakte og modstandsdygtige, ellers siver der ting ned, der ikke hører til.” - Katja Kunimori Hollnagel

Hvad har huden egentlig brug for?

Hvis vi skal skære det helt ind til benet, er det faktisk ganske simpelt. Huden har brug for at blive understøttet, renset, være godt fugtet og godt beskyttet. 

  1. Rens huden dagligt, så du fjerner snavs, forurening, døde hudceller, mikrober, makeup, rester af solcreme med mere.
  1. Fugt huden godt. Når huden bliver tør og dehydreret, virker hudbarrieren ikke optimalt længere. Hvis din hud skal bruge alt sit “krudt” på at reparere hudbarrieren, er der ikke meget til overs til de vigtige funktioner, som er med til at holde huden sund og vital. For eksempel når du drikker vand, suser det ikke direkte til din hud, men det hydrerer kroppens celler, får skyllet nyrerne igennem og sikrer, at næringsstofferne når frem til din hud.
  1. Beskyt huden mod skadelige påvirkninger fra omgivelserne. Det kan være aircondition om sommeren og radiatorvarme om vinteren, der kan gøre huden tør og dehydreret. UV-stråling om sommeren medbringer også risiko for solskader og hudcancer, og at huden ældes for tidligt. Det er en af grundene til, at vi i sommerhalvåret anbefaler, at du altid supplerer din daglige hudplejerutine med solcreme.
  1. Understøt huden med hudplejende produkter, der samarbejder med hudens naturlige processer. Huden kan selv gøre meget af arbejdet for at skabe de optimale betingelser for at være sund, så vælg hudpleje med aktive ingredienser, der hjælper den med at være en velhydreret, ren hud med en stærk hudbarriere og en god kollagenproduktion. 
  1. Luft din hud. Det skal ikke forstås som at huden skal luftes, som du lufter en hund, men som du lufter ud derhjemme eller i sommerhuset efter en lang vinter. Du lufter godt ud i din hud ved at være bevidst om din vejrtrækning.

Kroppens tredje lunge

”Ens vejrtrækning og bevidstheden om ens vejrtrækning har stor effekt.  Træk vejret gennem næsen og lad indimellem dine udåndinger være længere end dine indåndinger. Giv plads til dybere vejrtrækninger mindst 1 gang i timen. Hvis du opdager, at du har svært ved at få din vejrtrækning til at fylde helt ned i navlehøjde, er det tid til at indlægge pauser, opladning og restitution i kalenderen. Huden kaldes for kroppens tredje lunge i den traditionelle kinesiske medicin TCM. Der kan være en ret tydelig sammenhæng mellem vejrtrækning og hudtilstand.” - Katja Kunimori Hollnagel

Sådan opbygger du en sund hudplejerutine

En effektiv hudplejerutine er først og fremmest den, du får gjort - ellers har den ingen effekt. Ved at have en enkel hudplejerutine, kommer du igennem den hver morgen og aften. Det betyder, at produkterne kommer på huden, hvor de har en effekt fremfor at stå på badeværelseshylden og blive for gamle.

Det er dog også væsentligt, om produkterne rent faktisk har en effekt. Du kan smøre et produkt på huden hver morgen som del af din morgenrutine, men virker det? Gør produktet noget for din hud? Et produkt kan sagtens markedsføres som et produkt, der indeholder hyaluronsyre, men det er ikke en garant for hverken kvaliteten eller mængden af det aktive stof. Vil du vide mere om ingredienser, og hvordan du kan navigere i ingredienslisten på dit hudplejeprodukt, kan du læse mere her

Dernæst anbefaler vi, at du vælger hudplejeprodukter, der støtter hudens naturlige processer. Huden kan godt selv udføre de vigtige funktioner for at opretholde dens sundhed, og dine hudplejeprodukter skal derfor samarbejde med huden, ikke overtage den. Med for mange produkter og for mange lag risikerer du overbehandling, hypersensitivitet, irritation, inflammation og tilstopning af porerne.

Vores 6 anbefalinger

1. Oprethold en enkel rutine
Komplicerede rutiner bliver ofte ikke gjort. Det er lettere at opretholde en regelmæssig rutine, når den er ukompliceret og enkelt.

2. Beskyt hudens mikrobiom
Når huden bliver udsat for mange produkter, lag og konserveringsmidler, har det en negativ påvirkning på hudens mikrobiom. Ved at bruge få produkter, kan du undgå unødige bivirkninger eller reaktioner. Du giver derfor hudens naturlige mikrobiom bedre betingelser. 

3. Undgå overstimulering af huden
Huden kan tage skade af for mange produkter og lag med højaktive ingredienser. For høj aktivitet af højaktive ingredienser kan give overeksponering og kan medføre hypersensitivitet, irritation og en hud i ubalance. Din hud kan blive betændt, og det kan føre til problemer som akne, udslæt og rødme. Huden kan have svært ved at optage alle ingredienserne, og det kan føre til en ophobning af produktrester på huden, hvilket kan blokere porerne.

4. Lad din hud ånde
Flere lag hudpleje kan dække huden til og give en ikke permeabel film. Huden kan på den måde ikke få oxygen nok, og det kan føre til inflammation. Kan huden ikke ånde, kan det medføre en reduceret blodcirkulation i hudens væv og reducere hudens evne til at producere kollagen. Det kan føre til en ophobning af toksiner og affaldsstoffer i huden.

5. Undgå allergiske reaktioner
Når du bruger få lag hudpleje nedbringer du risikoen for allergiske reaktioner, da der er mindre risiko for, at du udsætter din hud for flere forskellige ingredienser, som kan udløse en allergisk reaktion.

6. Et ekstra beskyttende lag
Du bør supplere din daglige rutine med solbeskyttelse, når UV-indekset når 3 eller derover, da solens UV-stråler bliver stærke nok til at kunne forårsage hudskader og forbrændinger.

Yrolís One Layer hudplejerutine

Yrolís morgen- og aftenrutine er udviklet til at give sund, balanceret og modstandsdygtig hud med ét lag effektiv hudpleje. Vores hudplejerutine respekterer hudens mikrobiom og genopretter hudens sundhed ved at bygge den op indefra. Vores produkter er formuleret med aktive stoffer, der understøtter huden i dens egne processer og derfor hjælper den med at være en velhydreret, ren hud med en stærk hudbarriere og en god kollagenproduktion. Morgen- og aftenrutinen er overskuelig, for en enkel og overskuelig rutine har vi tid til og derfor får vi den gjort – hver morgen og aften.

Morgenrutine med ét lag & to produkter

Koldt vand
Vask ansigtet med koldt vand, der sætter gang i blodcirkulationen og har en opkvikkende effekt.

Eye Serum
Kom en dråbe Eye Serum på en finger og dup forsigtigt serummet over og under øjet.

Face Oil
Påfør nogle dråber Face Oil på ansigtet og halsen. Masser olien blidt ind i huden ved lette cirkulære bevægelser. Gerne bevægelser, der går opad. Lad den trække ind i et par minutter, og du er klar til at møde dagen.

Læs mere om morgenrutinen her

Aftenrutine med ét lag & tre produkter

Micellar Water
Micellar Water er en nænsom 4-i-1 rens. Fugt en rondel med Micellar Water og lad den hvile let på det lukkede øje, inden du stryger den over øjenlåget for at fjerne øjenmakeup. Fugt derefter en ny rondel med Micellar Water og rens ansigtet. Vask nu ansigtet med vand.

Eye Serum
Kom en dråbe Eye Serum på en fingeren og dup forsigtigt serummet over og under øjet.

Hydrate Overnight
Hydrate Overnight erstatter din natcreme og fungerer som en night repair. Fordel Hydrate Overnight i ansigt, på hals og décolleté. Du kan bruge masken hver nat. Vask natmasken af om morgenen som del af morgenrutinen. 

Læs mere om aftenrutinen her