Ryd op i din hudpleje
Ligesom vi fra tid til anden rydder op i garderoben, køkkenskufferne eller loftrummet, kan huden også trænge til en oprydning. Et sted at starte er derhjemme på badeværelset. Hvilke produkter har du stående, som blot samler støv? Hvad gemmer sig i skufferne eller bagerst i skabet? Endnu vigtigere er måske at finde ud af, hvordan du skal sortere og rydde op i produkterne. Er det efter holdbarhed, renhed eller brugbarhed?
I dette Beauty IQ nummer guider vi dig til, hvordan du kan rydde op i dine hudplejeprodukter ud fra 10 enkle steps. Udover at det kan hjælpe din hud, inviterer en oprydning også til mere ro, mindre forbrug og en enkel rutine, som du bedre kan overskue og derfor får gjort – hver morgen og aften.
10 gode grunde til at rydde op på badeværelse
1. Udløbsdato
Der er udløbsdato på dine plejeprodukter. Det er selvfølgelig ikke ligesom mælk, der bliver for gammel, men du kan alligevel risikere, at produkternes konserveringssystemer bliver ustabile over tid, især fordi der er varmt og fugtigt på badeværelset. Der er derfor sandsynlighed for, at svampesporer finder vej til dine plejeprodukter og dermed også din hud. Svampesporer kan nedbryde din huds mikrobiom, som vi er store fortalere for at beskytte og styrke.
2. Vand
Er der løbet vand ned i produktet? Det sker fx hvis låget ikke lige er skruet ordentligt på, eller du deler produkter med andre i familien, som glemmer at skrue låget på efter brug. Hvis der først er kommet vand i produktet, har du samme udfordring som punkt 1 (på nær hvis det er en fx krops- eller ansigtsolie), da produktets konserveringssystem bliver ustabilt.
3. Holdbarhed
Har du brugt produktet inden for de sidste 6 måneder? De fleste produkter med naturlige ingredienser har en begrænset holdbarhed efter åbning på typisk 6-9 måneder. Der er derfor ingen undskyldning for at gemme på produkterne længere. Du kan tjekke et hudplejeprodukts holdbarhed ved at finde et ikon med en cremekrukke med låg på emballagen. I denne cremekrukke er der angivet et tal ofte efterfulgt af et ”M”, som fortæller, hvor mange måneders holdbarhed produktet har efter, at du har åbnet det første gang.
4. Effekt
Har du oplevet god effekt af produktet? Hvis ikke du har god effekt, er der ingen grund til at anvende det. Din hudpleje skal gøre en forskel for din hud. Du skal mærke huden er blødere, mere smidig, ser sundere og mere vital ud. Kan du det? Vi er desværre ofte tilbøjelige til at falde for den massive mængde af marketingfloskler, der alt for ofte følger hudplejeprodukter. Der kan stå, at 85% oplever en forbedring på 6 uger, men hvordan virker produktet på din hud?
5. Du må godt stille krav
Ville du give produktet til din bedste veninde, der virkelig trænger til egenomsorg og det bedste af det bedste? Hvis svaret er nej, hvorfor skal du så selv “nøjes”? Generelt er vi alt for mange, der stiller alt for få krav til både effekt og kvalitet af vores hudpleje. Det kan du ændre på ved at rydde godt og grundigt op på badeværelset, så du sikrer, at det kun er kvalitetsprodukter med effekt, du påfører huden.
6. Trends
Har du stadig produkter fra dengang, du besluttede dig for at afprøve microneedling, tage en frugtsyrekur eller kun købe hudpleje, der matchede fliserne på væggen? Måske er det tid til at lave en opdatering, så din hudpleje rent faktisk samarbejder med huden og har effekt fremfor, at du er med på den seneste trend, eller din hudpleje er farvekoordineret med dit badeværelse.
7. Den røde tråd
Hvis du prioriterer at spise økologisk, sorterer dit affald eller går uden om transport med fossilt brændstof, har du med stor sandsynlighed også valgt hudpleje ud fra samme værdier. Men har du styr på de naturlige produkter? Vær nysgerrig og kritisk – er din hudpleje proppet på emballage lavet af virgin plastik eller genbrugsplast? Ved du, hvor stor andel af ingredienserne i din creme er økologisk? Er der brugt tid og ressourcer på certificeringer, så du kan være helt sikker på, at du får, hvad du tror, du får?
8. Produktion
Hvor er din hudpleje produceret? Det kan have betydning i forhold til de lokale arbejdsforhold. Det har også en betydning for transporten og dermed det samlede miljømæssige fodaftryk en virksomhed og i sidste ende du som forbruger efterlader.
9. Ingredienser
Putter du silikone på huden hver dag uden at vide det? Du kan se på INCI listen, hvad et produkt består af. Vil du vide mere om, hvordan du læser INCI listen, og hvilke ingredienser, du skal undgå eller gå efter, kan du læse mere i vores Beauty IQ tema om ingredienser her. (https://www.yroli.com/pages/om-ingredienser)
10. Certificeringer
Der findes ingen officiel definition af “økologisk” eller “naturlig” kosmetik og hudpleje. Der er kun retningslinjer fra Forbrugerombudsmanden, så virksomhederne slipper for at blive beskyldt for falsk markedsføring.
Reglen er, at mindst 95 procent af produktets ingredienser bortset fra vand, skal være økologisk. Der er dog ingen, der holder øje med det. Derfor er det faktisk ikke muligt for forbrugerne at vide, i hvilket omfang hudplejeprodukter og kosmetik indeholder naturlige og økologiske ingredienser.
Dog kan certificeringer som Ecocert Cosmos give dig som forbruger en større sikkerhed. Udover at have standarder for, hvilken certificering et produkt får (organic, raw eller natural), skal en virksomhed også kunne dokumentere en ingrediens og et produkts rejse fra oprindelsesstedet og produktionsstedet til det endelige produkt og distributionen af det. Du kan læse mere om certificeringer her.
En ekstra anbefaling
Der er alt for mange producenter, der ikke er seriøse med deres hudplejeprodukter. Hos Yrolí mener vi dog, at din hud er alt for vigtig til, at du bare skal stole blindt på dét, du bliver lovet på hjemmesider og i annoncer, da flotte formuleringer ikke er en garanti for sund og effektiv hudpleje. Ser det lidt for grønt og godt ud til at være sandt? Er der seriøs dokumentation for påstandene? Hvis ikke der er, er det måske heller ikke sandt, når det kommer til stykket.
Her er nogle floskler, der er værd at gå udenom:
“Vores emballage er genanvendeligt, du kan bruge det til fx vaser bagefter”. “Vi bestræber os på at vælge så naturlige ingredienser som muligt”. “Vi er bevidste om miljøet, derfor laver vi vores produkter i 500 ml flasker, for så bruger du mindre emballage”. Hvilken emballage er der tale om her? Hvis emballagen er lavet af virgin plastik, bliver der sendt mere plastik i kredsløb fremfor at genbruge det, der allerede findes. “99,9% fra naturlige ingredienser”. Hvis produktet er uden certificering, er der absolut ingen garanti for et højt naturligt indhold.
Sådan kommer du i gang med at rydde op
Find alle skønhedsprodukter frem fra skuffer, skabe og hylder. Begynd at frasortere:
- Alt der er udløbet eller emballagen er itu
- Alt du ikke har brugt de sidste 6-9 måneder
- Alt der egentlig ikke giver effekt for din hud
- Alt købt udenfor EU
- Alt der ikke matcher dine øvrige værdier og kvalitetsstandarder
Når du har gennemgået dine produkter, vil du enten stå tilbage med et lille udvalg af produkter i høj kvalitet og god effekt eller også vil der være gabende tomt. Er sidstnævnte tilfældet, kan du glæde dig over, at din rejse mod sund hud med bæredygtigt fokus skal til at starte. Vi kan anbefale vores Face Kit, der giver dig en enkel og effektiv morgen- og aftenrutine udviklet på baggrund af vores One Layer hudplejetilgang. (https://www.yroli.com/products/face-kit)
Vores tjekliste
Nedenfor har vi samlet nogle af de ingredienser, vi vurderer, ikke hører hjemme i hudplejeprodukter:
Syntetiske sulfater (SLS/SLES)
Disse skummende syntetiske vaskeaktiver kan irritere huden og tørre den ud.
Mineralolier
Ingredienser som petrolatum og paraffinum liquidum kan tilstoppe porerne og hindre hudens naturlige funktion.
PFAS (per- og polyfluorerede alkylstoffer)
Disse stoffer er skadelige for både sundhed og miljø, da de kan forstyrre hormonsystemet og ophobe sig i naturen.
Silikoner
Selvom de giver en glat følelse, kan de skabe en barriere, der forhindrer huden i at ånde og optage næringsstoffer.
Allergifremkaldende stoffer
For meget parfume, farvestoffer og visse konserveringsmidler kan forårsage allergiske reaktioner, især hos personer med sensitiv hud.
Ftalater
Ofte anvendt i duftstoffer og kan være hormonforstyrrende.
Bisphenol A (BPA)
Findes i nogle emballager og kan lede til hormonelle forstyrrelser.