Om ingredienser

Bag om ingredienslisten - effekt eller fidus?

I skønhedsindustrien er hudplejeprodukter som udgangspunkt knyttet op på effekt. Ved at bruge en creme får du færre rynker, du får hud uden porer, du får blød hud. Effekt sælger produkter, det gør lange ingredienslister ikke, fordi man som forbruger ikke ved, hvad man skal kigge efter. Hvilke ingredienser har effekt, hvilke ingredienser er der blot som fyldstoffer, og hvilke ingredienser vil man helst ikke smøre på huden?

Det er fristende at aflevere ansvaret for den velfungerende og sunde hud til produkter med ingredienser som snegleslim og 24 karat guldstøv, men giver det egentlig mening? Kan en øjencreme gøre huden 10 år yngre på 10 dage? Er det sund fornuft på vejen til sund hud? Kom med bag om ingredienslisten på dine hudplejeprodukter med vores Skin & Fascia Specialist Katja Kunimori Hollnagel og bliv klogere på forskellen mellem effekt og fidus i hudpleje. 

INCI

INCI er en lovpligtig indholdsliste over ingredienser, som skal fremgå et sted på hudplejeproduktets emballage. Ingredienserne er angivet med deres INCI navn (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) og kan være efterfulgt af ingrediensernes almindelige navn i parentes. Ingredienserne er listet i faldende rækkefølge fra største mængde til mindste mængde. INCI listen er derfor en hurtig måde hvorpå, at du kan afkode, hvor stor eller lille mængde af en ingrediens et produkt indeholder.

Basen

Alle produkter består af en base. I en creme eller lotion består basen af olie og vand. Det er nemt at fremstille en base, men det er svært at gøre den stabil, sikker og virkningsfuld. Der findes baser i den helt billige ende, som består af vand og mineralsk olie. Der findes også baser, hvor de mineralske olier er skiftet ud med planteolier, og hvor vandet er erstattet af for eksempel aloeverajuice. De billigere baser bestående af vand og mineralsk olie har en minimal effekt på huden og vil typisk listes på produktets INCI som:

  • Aqua
  • Petrolatum
  • Paraffinum liquidum
  • Paraffin
  • Cera microcristallina/microcrystalline wax
  • Ceresin
  • Mineral oil
  • Ozokerite
  • Synthetic wax

(kilde: https://taenk.dk/kemi/plejeprodukter-og-kosmetik/saadan-spotter-du-mineralske-olier-i-laebepomade)

”Hjælperne”

“Hjælperne” er de indholdsstoffer, der gør noget ved holdbarhed, farve, duft, konsistens og den generelle “feel” ved produktet. Det er typisk ingredienser, der ikke som sådan gør noget for huden, men mere noget for produktet. Silikone er et godt eksempel. Som forbruger får du en følelse af, at huden bliver silkeblød. I virkeligheden er det dog ikke fordi huden i sig selv er blevet blødere, men fordi den tilsatte silikone lægger sig på huden og giver følelsen af blødhed på overfladen af huden. 

Aktiverne

De tilsatte aktiver gør produktet mere unikt og giver produktet en retning at arbejde i. Desværre er det også her, at der sker en del “green washing”. For langt de fleste producenter er indholdet af aktive stoffer begrænset til maksimalt 1%. Hvis der blot er 1% aktiv i et hudplejeprodukt, hvilke ingredienser udgør de resterende 99%? Igen kan INCI listen være en hurtig måde at afkode et produkts aktiver på.

 ”En producent kan tilsætte 0,005 % hyaluronsyre og markedsføre sin creme som en “creme med hyaluronsyre”. Denne lave type af aktiver kalder jeg for “marketingmolekyler”. Indholdet er så lavt og måske også i ringe kvalitet, at virkningen er tvivlsom, men det er en god ingrediens at markedsføre sig på.” - Katja Kunimori Hollnagel 

Kvaliteten af en ingrediens

Kvaliteten og mængden af aktive ingredienser i hudplejeprodukter spiller en afgørende rolle for effektivitet og sikkerhed. Kvalitet refererer til renhed, friskhed og styrke af de aktive ingredienser. Det omfatter også, om ingredienserne er bæredygtigt dyrkede eller indsamlede, og om de er fri for skadelige kemikalier eller forureninger. Ved at anvende aktive ingredienser og generelt ingredienser af høj kvalitet, bidrager det til produktets effektivitet og sikkerhed. 

Mængden af en ingrediens

Ligesom kvalitet, er mængden eller den rette koncentration af aktive ingredienser afgørende for at opnå ønskede resultater. En for lav koncentration kan som nævnt være ineffektiv, mens en for høj koncentration kan være for hård for huden. Det er ekstremt vigtigt at balancere mængden af aktive ingredienser omhyggeligt for at sikre produktets effektivitet og hudens sikkerhed. 

Dem skal du undgå

Der er særligt to ingredienser, vi kan anbefale at undgå. Sulfat og silikone anvendes hyppigt, men de to ingredienser gør intet godt for huden, kun for produktet.

Syntetiske sulfater

Sodium laureth sulfat (SLES) og sodium lauryl sulfat (SLS) er syntetiske skummemidler/vaskeaktiver, som ofte anvendes i shampoo og håndsæbe for at få dem til at skumme.

”Måske kan du huske fornemmelsen af at sidde i et badekar fyldt med skum som barn – det skum har med stor sandsynlighed været skabt af syntetiske skummemidler. Udover at de syntetiske skummemidler er virkelig uheldige for vores vandmiljø, kan huden blive rød, irriteret og udtørret. De syntetiske sulfater udtørrer og ødelægger den vigtige beskyttende hudbarriere. Derfor kan alene det at udskifte sin håndsæbe og shampoo til et sundere alternativ gøre en stor forskel for huden og hovedbunden. De syntetiske skummemidler er oftest en afart af mineralsk olie og skrives på INCI som SLS og SLES. I dag er der masser af muligheder for at anvende skummemidler/vaskeaktiver med naturlig oprindelse for eksempel fra kokos - og jo, de skummer rigeligt.” - Katja Kunimori Hollnagel 

Vores Hand Soap, Body Wash og Shampoo indeholder naturligt kokossulfat, som er mildt og skånsomt mod hår, hud og hovedbund og derfor bevarer hudens naturlige fugtniveau. 

Silikoner

”Hvis man tænker over det, er det mystisk og enormt unaturligt at putte silikone i en creme eller i en balsam, for selvsamme creme eller balsam kommer på huden og i håret. Prioriteringen er også skæv ud fra, at pladsen er “trang”, for du kan ikke tilsætte uanede mængder af ingredienser i et hudplejeprodukt. Silikone pakker din hud eller dit hår ind ved at lægge en hinde på overfladen. For nogle hudtyper føles det rart at blive beskyttet mod udtørring, som for eksempel er opstået ved at bruge håndsæbe med syntetiske sulfater. Det er dog lidt som at tisse i bukserne for at holde varmen.” - Katja Kunimori Hollnagel

Silikone gør også en creme silkeblød at røre ved. Når du påfører cremen på huden, vil huden føles silkeblød at røre ved. Det er derfor oplagt at tro, at det er fordi huden i sig selv er blevet mere blød og lækker af cremen. Det er ikke tilfældet, for silikonen lægger sig oven på huden, som gør, at huden blot føles blød. Din hud er ikke blevet blødere, det er bare silikonen, der mimer hudens blødhed.

”Hvorfor ikke gå efter ægte blød hud? Alle de gode planteolier og værdige alternativer til silikone kan give velhydreret hud og derfor ægte blød hud. Du kan kigge efter og undgå ingredienser som ender på -thicone, -conol, -silane og –siloxane. En vis verdensberømt creme lover “øjeblikkelig blødhed” og indeholder dimethicone. Så behøver jeg vist ikke sige mere. I stedet for silikone bruger vi hos Yrolí unikke planteolier med veldokumenteret hudplejende effekter.” - Katja Kunimori Hollnagel 

 

Vores til- og fravalg

Vores ingrediensliste er nøje sammensat ud fra vores One Layer princip og vores Blue Beauty tilgang, som går hånd i hånd. Vi har et af markedets højeste indhold af aktive ingredienser, der virker bedst i ét lag, så der er plads til, at huden kan gøre så meget af arbejdet selv. Vores valg og sammensætning af ingredienser er baseret på at formulere virksom og ansvarlig hudpleje med stor effekt på huden og minimalt aftryk på miljøet.

Vores ambition er at vælge ingredienser af høj kvalitet og med klinisk dokumenteret effekt. Alle vores signaturingredienser har klinisk dokumenteret effekt og består af udvalgte mikroalger, olier og ekstrakter fra nordiske bær samt de to afrikanske olier baobab og marula. Vi vælger økologiske, wild harvest eller naturlige ingredienser, som er bedst både for huden og planeten. Vi ønsker at respektere den naturlige biodiversitet, hvor vores ingredienser bliver dyrket, og vi vil gerne undgå ingredienser fra truede områder som regnskoven. Vi undgår ingredienser som mikroplast, silikoner, teflon, syntetiske sulfater og skadelige kemikalier som hverken gavner huden eller miljøet. 

Læs mere om vores valg af ingredienser her 

Helhedsbilledet

”Både forbrugere og producenter bliver nødt til at se helhedsbilledet af de produkter, vi bruger og producerer. Det giver sig selv, at der er stor fortjeneste i at producere produkter med billige ingredienser i basen og et minimum af aktive ingredienser. Hvis produkterne blot blev solgt tilsvarende billigt, ville det være nemmere at navigere i. Men sådan er det desværre ikke.” - Katja Kunimori Hollnagel

I en branche hvor der er gået inflation i betegnelser som naturlig, certificeret, økologisk og testet er det tæt på umuligt at skelne mellem produkter, hvor hele produktet er med til at gøre en forskel for huden og produkter, hvor virkningen er tvivlsom ud fra ingredienslisten. En god huskeregel er derfor, at hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det nok også tilfældet. Et andet godt værktøj er som tidligere nævnt INCI listen.

”Personligt er jeg ikke i tvivl. Jeg vil til hver en tid anbefale produkter, hvor hele produktet arbejder med huden. Hvor ingredienserne i alt fra basen til aktiverne er sammensat med hudens sundhed for øje.” - Katja Kunimori Hollnagel

Ecocert Cosmos certificering

”Hvordan spotter du det helstøbte produkt hvor virkning, omhu og respekt for både hud og miljø går hånd i hånd? Et godt sted at starte er Ecocert Cosmos certificeringen. Et Ecocert certificeret produkt garanterer ikke kvaliteten af produktet, men certificeringen stiller krav til producenten i forhold til transparens og sporbarhed. Der er forskellige certificeringer inden for Ecocert Cosmos. Er et produkt Ecocert Cosmos Organic certificeret, skal procentdelen af naturlige og økologiske ingredienser fremgå. Samtidig er certificeringen en forsikring om hvilke ingredienser, der ikke er i produktet, da der blandt andet ikke må indgå en del konserveringsmidler, parfumer med syntetiske ingredienser, syntetiske farvestoffer og GMO-ingredienser.” - Katja Kunimori Hollnagel

Ecocert Cosmos er en fælleseuropæisk certificering, som bliver brugt i flere end 45 lande. Der findes forskellige certificeringer herunder organic, raw og natural. På logoet vil der stå ”Organic”, når der er tale om en økologisk certificering. På produkter mærket med Ecocert Cosmos Organic kan du altid læse, hvor stor andelen af naturlige ingredienser er, og hvor høj procentdelen af økologi er. Ecocert Cosmos kontrollerer også, at ingredienserne er dyrket ansvarligt og med respekt for miljøet. Samtidig har de stor fokus på sporbarhed og virksomhederne skal dokumentere en ingrediens og et produkts rejse fra oprindelsesstedet og produktionsstedet til det endelige produkt og distributionen af det.

Vil du vide mere om vores til- og fravalg? Læs mere om Yrolís certificeringer, vores Blue Beauty tilgang, vores sociale engagement og vores kerneingredienser.