Bindevæv

 

Sund hud starter i bindevævet

Vores Skin & Fascia Specialist Katja Kunimori Hollnagel har samlet alt det, du skal vide for at få sund, smuk og vital hud - og det starter i bindevævet. Kom et lag dybere i forståelsen af bindevævets funktioner i dette Beauty IQ tema. Vi ser nærmere på selve huden og sammenhængen mellem sundt bindevæv og sund hud.

Hvad er bindevæv?

Bindevæv

Bindevæv (på engelsk: connective tissue) er en samlet betegnelse for et væv med mange funktioner, lag og udformninger. Det er i bindevævet kroppen producerer vigtige “byggeelementer” herunder kollagen, som er alfa og omega, hvis du ligesom os er fan af well-ageing. Du kan tænke på bindevævet i din krop som en hel festival med teltlejre, hver med sit speciale og ét fælles formål: At forbinde, støtte dig og holde styr på dig.

Bindevævshinder

Bindevævshinder (på engelsk: fascia) er teltdugen eller en slags indpakningspapir, designet til at pakke især muskler og organer godt ind, så vi ikke gnider hul på dem, når vi bevæger os. Det er dine bindevævshinder, der giver form i kroppen og holder organer som hjertet på rette plads.

Ledbånd

Ledbånd (på engelsk: tendons) er designet lidt anderledes, men er egentlig en fortsættelse af bindevævsposen og derfor bindevæv i en mere fortættet udgave. Dine ledbånd forbinder muskler med led og med det, der kommer på den anden side af leddet. Hvis vi skal blive i teltmetaforen, er ledbåndene bardunerne på teltet.

Knogler

Knogler er også lavet af en form for bindevæv, dog har knogler en helt anden sammensætning end bindevævet i bløde børnekinder. Knoglerne er derfor ikke bare kroppens teltstænger, da de er langt mere levende, end du tror. Når du bevæger bindevævet rundt om knoglerne for eksempel gennem Fascial Flow og yoga, "fodrer" du knoglemarven, og du får ”gladere” knogler.

 

Hvilket slags telt er dit bindevæv?

”Forestil dig et telt med teltdug, teltpæle og barduner, som et billede på dit bindevæv. Ligesom telte, findes dit bindevæv i flere forskellige kvaliteter og varianter alt efter hvilken opgave, det er "hyret" til at udføre. Det store spørgsmål er så, hvilket slags telt er dit bindevæv? Klar til Polar-ekspedition eller post-roskildefestival?” - Katja Kunimori Hollnagel

Bindevæv og huden

Bindevævet, der ligger lige under huden, har en større direkte sammenhæng med huden. Den type af bindevæv svarer til landmandens jord. Er der biodynamisk og velplejet muld, og derfor lækre, næringsrige grøntsager lige om hjørnet? Eller er det en udpint og næringsfattig jord, der godt nok giver grøntsager, men smagen, kvaliteten og næringsindholdet kan diskuteres?

Bindevævet lige under huden kan du nemt komme til, men du har også bindevæv, der er mere skjult, da det ligger steder, hvor du ikke umiddelbart kan nå det. Det er dog ikke ensbetydende med, at det ikke stadig godt kan mærkes, der skal bare lidt mere finesse til at bearbejde den slags bindevæv. Til gengæld er det som at få et reset i hele kroppen både for muskler, nervesystem og indre ro.

Det er i disse teknikker, der bruges i vores ansigtsbehandling “Yrolí Fascia Therapy - Face”, der har vundet Danish Beauty Award.

Kollagen – hudens vigtige byggesten

Kvaliteten af dit bindevæv har stor betydning for din hud. Din hud får vigtige byggesten fra bindevævet herunder proteinet kollagen. Kollagen giver struktur, støtte og styrke til huden og kroppen. I kombination med hyaluronsyre og elastin, som begge er noget kroppen selv producerer, giver det din hud fylde, elasticitet og fugter huden indefra.

”Hvis du tænker på fyldige børnekinder og din bedstemors kinder, kan du se, hvad der sker med bindevævet igennem årene. Vi producerer helt naturligt mindre og mindre kollagen med årene, og derfor mister huden også sin fylde og elasticitet med årene. Der er heldigvis en hel del, du kan gøre selv. Noget virker bedst, når det kommer indefra, og andet giver god mening at gøre udefra. For eksempel er det mere effektivt at booste kollagenproduktionen indefra gennem kosten fremfor at tilføre kollagen udefra. Det giver til gengæld også god mening med kvalitetshudpleje og bevægelse af bindevævet, som begge tilføjes udefra.” - Katja Kunimori Hollnagel. 

Hvad er et sundt bindevæv?

Når dit bindevæv har det godt, er det fyldigt og luftigt ligesom candyfloss. I sundt bindevæv er der god plads til blod, lymfe, væske og det er let at sanse, hvordan du har det. Når dit bindevæv har det godt, vil din hud se mere frisk, fyldig og sund ud.

Når dit bindevæv har det mindre godt, er det klistret og trægt. Det gør det virkelig besværligt for blod, lymfe og væske at flyde frit. Ofte vil du også opleve smerter, fordi vævet klemmer sammen om nerverne. Strukturen er ikke som luftig candyfloss, men mere som en tygget karamel i touperet hår. Det giver en hud, der er mere sammenfalden, livløs og med tydeligere linjer og rynker.

Sådan mærker du dit bindevæv

Du kan let mærke kvaliteten af dit bindevæv ved at give dig selv stort niv. Et luftigt og lækkert bindevæv vil sige "aahhhh, hvor dejligt" og et stramt, tørt, belastet bindevæv vil få dig til at sige "AV!" Har du indimellem hovedpine, nakkespændinger, ømhed, smerter, hud der klør, mangel på energi eller svært ved at finde dit ægte “happy face” frem? Dit tørre, trætte, klistrede og overspændte bindevæv kan være en af årsagerne. Dit bindevæv er nemlig også der, hvor din blodforsyning samt dit lymfe- og væskesystem huserer og der, hvor dit nervesystem sanser, hvad der sker med dig, og hvordan du har det.

”Når du niver dig selv på låret og løfter lidt op og væk fra knoglen, har du fat i en god portion bindevæv. Er det ømt? Så har du en ret god indikator for, at dit bindevæv er mere ufleksibelt, tørt og måske endda kløende eller brændende. Det kan også give en følelse af at have en for lille våddragt på. Når dit bindevæv har den kvalitet, kan der ikke arbejdes optimalt i vævet eller i huden.” Katja Kunimori Hollnagel

Hvad påvirker dit bindevæv?

Din livsstil, kost, vand, vejrtrækning, bevægelse, stressniveau og dine følelser påvirker dit bindevæv. Hvis du har et stresset hverdagsliv, er kampen dog ikke tabt på forhånd. Ligesom alle andre celler i din krop, fornyer bindevævet sig igennem hele livet. Det går lidt langsommere med alderen, men det fornyer sig stadig, så det er værd at sætte fokus på at skabe et sundt bindevæv hele livet igennem.

Dit hemmelige kommunikationssystem

Når dit bindevæv har det godt, kan du bevæge dig smertefrit, og du har en sund hud med naturlig glød og fylde. Du kan også opleve, at det er letter at træffe gode valg, fordi bindevævet også er dit hemmelige kommunikationssystem.

”Når dit bindevæv har det godt, er det ligesom at have fundet frem til en hemmelig radiokanal, hvor der deles guldkorn ud. Du får direkte beskeder om, hvad dit næste skridt skal være og måske endnu vigtigere, bliver du guidet igennem dét, du skal gå en stor bue udenom. Det samme gælder også dine relationer. Gennem bindevævet er der en hotline til intuitionen, dit hjerte og sjælen om du vil.” - Katja Kunimori Hollnagel

Det bedste trick til juicy bindevæv

”Kom op af sofaen og væk fra tv’et. Begynd i stedet at producere dit eget tv til bindevævet, for bindevævet lytter, hører og sanser alt, hvad du siger, gør og tænker. Det er både skræmmende og virkelig fantastisk.

Hvis du starter dagen med bebrejdelser, et opgivende mindset og flad energi, lytter og tilpasser kroppen sig efter denne. Det kan være alt fra, at du ikke kommer afsted til yoga, fordi du er for stiv og gammel, til at knæet, der gjorde ondt i går, faktisk gør mere ondt i dag.

Når du snakker til kroppen, er du radioværten eller instruktøren. Det du siger, bliver faktisk oversat til at være en direkte ordre. Det er derfor vigtigt at tale pænt til og om din egen krop og dig selv.” - Katja Kunimori Hollnagel

 TV til dit bindevæv

  • Sæt en timer på 2 minutter. Hvis du kan lide rolig musik, så sæt dette musiknummer fra YouTube på
  • Kig ud ad et vindue og find noget, naturen har skabt som en sky, et træ eller et blad
  • Forestil dig, at dine øjne er et kamera, der optager de bevægelser, naturen har skabt fx bladet der bevæger sig lidt, skyen der flyder over himlen
  • Lad bevægelsen naturen har skabt flyde ind igennem dit kamera, dine øjne, og forestil dig, at det fine flow lander helt inde i dit bindevæv. Måske kan du forestille dig, at væskesystemet i dit bindevæv begynder at flyde friere og derfor giver følelsen af mere frihed i kroppen
  • Giv plads til vejrtrækningen, den bliver måske dybere helt af sig selv

Det kan gøre så enkelt. Jo flere gange om dagen, du selv producerer tv til dit bindevæv, jo tydeligere forskel, vil du mærke. Når bindevævet på denne måde får tid, føler sig set og taget af, begynder det at blive mere levende. Du “fodrer” bindevævet med noget, det kan genkende, da en bevægelse skabt af naturen matcher, hvordan væsken flyder i bindevævet. Du skal måske øve dig et par gange for at opnå et resultatet af frihed, ro og overskud.

Andet guf til bindevævet

Generel bevægelse er også noget, du selv kan gøre for at forbedre bindevævets sundhed, og her virker gulerod bedre end pisk. Vi anbefaler bevægelse, der løfter vævet, folder det ud, giver det plads og sætter det fri som Fascial Flow, Yoga, vejrtrækning, dans og kropsligt fjolleri. Du kan også prøve at skifte din foamroller eller tennisbold ud med sugekopper og blødere bolde.

Færre produkter med større effekt

Hudpleje har også som ydre faktor en effekt på hudens sundhed. Vi går ind for, at vi skal heppe på huden, støtte den og samarbejde med den fremfor at overtage arbejdet. Vi skal lade huden gøre det, den gør bedst og støtte den gennem færre produkter med større effekt. Vores produkter er derfor sammensat af ingredienser, der arbejder i dybden. Samtidig er formuleringerne tilpasset efter, at der også tilføres næring til hudens overflade, så huden holder sig blød, intakt, sund og vital. Det i kombination med bevægelse af bindevævet, er vejen til sund hud.

Du kan læse mere om vores One Layer tilgang her og mere om hudens behov her.

Dronning fremfor hofnar

Bindevævet skal ikke føle sig som en hofnar, der er der for sjov og er en ligegyldig men nødvendig indpakning af muskler og organer. I stedet skal bindevævet føle sig som en dronning og værdsættes, forkæles og ses. Det er derfor en god idé at sætte mere tid af til bindevævet og give det større opmærksomhed - især hvis du i forvejen arbejder flittigt på at pleje, nære og skabe en sund hud i balance.